Ga naar inhoud
Favorieten 0

Neem een bosbad in 6 stappen

Wat is een bosbad?

Shinrin-Yoku is het Japanse woord voor baden in het bos. Dat moet je niet te letterlijk nemen, want het gaat erom dat je je geest figuurlijk onderdompelt in een boomrijke omgeving. Door je te richten op het bos en bewust te worden van zintuigelijke waarnemingen laat je je gedachten de vrije loop; je hartslag en bloedruk gaan omlaag en je immuunsysteem krijgt een boost. 

Voor wie is het?

Het is in elk geval niet iets voor de adrenaline junkies, cityhoppers of mensen die bang zijn voor de natuur. Het is voor degenen die iets ogenschijnlijks nutteloos willen doen. Er zijn geen regels en ook geen prijzen te winnen, je ego zal ongestreeld blijven. Sterker nog het kan zomaar zijn dat je die juist kwijtraakt in het bos en jezelf ervoor terugvindt. Eigenlijk kan iedereen het.

Wat is de beste baddertijd?

Een bosbad is tijdloos. Liever langer dan korter. Voor een bad neem je de tijd. Een ochtendbad zal heel anders voelen dan een avondbad bij een gouden zonsondergang. En dan zijn er nog de verschillende seizoenen die allemaal een andere beleving geven. Door regelmatig naar dezelfde plek te gaan, kom je dichter bij de wisselingen die de natuur doorloopt en dat geeft je een andere ervaring van tijd.

 

Bosbadderen in zes stappen

1. Aangenaam bos

Maak kennis met je bos, zodat het je beste vriend wordt bij wie je je thuis voelt en jezelf kan zijn. Ook al zie je elkaar maar een paar keer, het voelt als vanouds. Een bezoek voelt alsof je weer even bijpraat, wat is er veranderd, wat is hetzelfde gebleven. Welke kleur hadden de bladeren de vorige keer dat je hier was? Ruikt je woud nog hetzelfde?

2. Slow is the way to go

Een bad nemen doe je niet even snel, daar hebben we de douche voor. Dus neem de tijd, stel geen eisen of verwachtingen. Eigenlijk geldt hoe langzamer, hoe beter. Je gedachten passen zich aan de snelheid van je voeten, dus kijk eens wat je kan vertragen. Je ademhaling, hoe lang je voet op de grond blijft, hoe vaak je met je ogen knippert. Het kan niet traag genoeg gaan.

3. Even uit

Even niet bereikbaar zijn of foto`s opslaan om te delen kan een uitdaging of een verademing zijn. Laat je telefoon eens achter en ga op pad zonder bereik. Je hoeft geen route te volgen, foto`s te maken of te googelen naar namen van planten of dieren. Hier zoek je een ander soort contact.

4. En weer aan

In plaats van een online connectie maak je contact met jezelf en je omgeving. Klinkt dat zweverig? Vraag je dan eens af waarom en begin met je voeten. Die staan toch stevig op de bosgrond? Zinken weg in het mos, tussen de ritselende bladeren of naalden, misschien op een verhard pad of in de modder. Het kan ook zijn dat je je sokken en je schoenen voelt. Niks mis mee. Zet al je zintuigen eens aan het werk, wat hoor je, ruik je, zie je? Regen voelt anders dan een zonnestraal en daar mag je best eens over nadenken. Hoe klinkt de regen op je jas of een vallend blad en wat is het geluid van een zonnestraal eigenlijk?

5. Samen in bad

Natuurlijk hoef je dit niet alleen te doen. Het gezelschap van alleen bomen die je nog niet kent is best angstaanjagend. Ga je samen het bos in, herinner elkaar er dan aan wat een bosbad is en dat het tempo laag ligt. Er geen doel is om te behalen, geen eindstreep, geen regels. Hou je niet in, lachen, huilen, zingen mag in bad.

6. Ode aan het woud

De bruisbal van het bosbad geeft wat extra`s aan je ervaring. Doe eens een tai-chi of yoga oefening, slinger aan je favoriete boom, beklim dezelfde heuvel vanuit de verschillende windrichtingen, verzamel de bladeren van drie verschillende bomen, zeg een gedicht op of een mantra, knuffel een boom, raap zwerfvuil op, schijf je zorgen in het zand. Wat je ook achterlaat of meeneemt, het kan iets waardevols toevoegen aan jouw leven of dat van een ander.

Ontdek de Friese Wouden

Ontdek de Friese Wouden

Duik in de wilde wouden, royale parken, creatieve houtwallen en ontmoet oeroude bomen in Friesland. We hebben alle ruimte om je te ontvangen.