Ga naar inhoud
Favorieten 0

15x Streekproduct scoren van de boer

Welke souvenirs neem je mee van vakantie? Nou laat de prullaria maar liggen, wij gaan voor lokaal, authentiek en duurzaam en verzamelen streekproducten. Op de fiets, want dan kan je meteen de kcal verantwoorden. Lekker gezond bezig. Laat je tong maar vast wennen aan de kronkels van het Frysk; Bûter, brea en griene tsiis, wat'dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries! Het betekent boter, brood en groene kaas, wie dat niet kan zeggen is geen echte Fries. Val je in ieder geval niet door de boodschappenmand als je die producten bij de boeren haalt.

Tynjetaler van Kaasboerderij De Gelder

Pa en ma van Emst begonnen in 1962 met 16 koeien het Melkveebedrijf De Gelder. Door een overschot aan melk in 1986 mochten ze minder melk produceren, dus zijn ze er gewoon yoghurt, karnemelk en boter bij gaan maken. En uiteindelijk ook kaas. Nu is het mooie familiebedrijf zo uitgegroeid dat ze landelijk bekend zijn geworden met hun Tynjetaler: een prijswinnende grote gatenkaas van het Friese platteland.

Mozzarella van Schapenkaasboerderij Tusken Bosk en Mar

Ze melken hier al Friese melkschapen sinds 1999. Altijd tussen maart en oktober. Daar maken Siebrand en Mieke Haarsma op ambachtelijke wijze verse en gerijpte schapenkaas van. Kaas dat vooral in Friesland zeer bekend is. De verse schapenkaas heeft nog het meest weg van mozzarella, maar heeft een hele eigen smaak. Ontdek de schapenboerderij hier

Waddensalade van De Molkerei

Moet je wel zelf maken, maar dat is juist het leuke. Dagelijks verwerken ze bij De Molkerei verse geitenmelk op natuurlijke wijze tot de bekende geitenkaas delicatessen. Gewoon lekker puur, zonder kleur- of smaakstoffen en zonder conserveringsmiddelen. Op de website van De Molkerei staat een lekker recept voor een Waddensalade. De ingrediënten pik je zo op bij de verschillende streekboeren. 

WADDEN SALADE 

  • 200 GRAM GEITENKAAS 
  • 100 GRAM ZEEKRAAL 
  • 80 GRAM RUCOLA 
  • 150 GRAM FRAMBOZEN 
  • 6 EL YOGHURT 
  • 2 EL MAYONAISE 
  • DILLE 
  • ZOUT EN PEPER 

TIP: Vervang de zeekraal bijvoorbeeld met zeeaster uit Ferwert, pluk je eigen frambozen bij de Struikrover en haal een boeren yoghurt bij De Gelder.

Geitenvlees van De Sweach Geiten

Aan de rand van Veenklooster in het dorp Kollumerzwaag zit de kleinschalige geitenboerderij van Rogier en Rianne de Boer en hun drie kinderen. De geitenboerderij is vernoemd naar het dorp, dat noemen ze daar ‘De Sweach.’ Op de boerderij verwerken ze de melk van hun eigen geiten tot verse kaas en yoghurt. Je kan er ook een gezond stukje geitenvlees kopen. Wist je dat het vlees van de geit per 100 gram maar 3 gram vet bevat? Lekker mager. 

Welgelegen broodmix van Molen Welgelegen

In het centrum van Heereveen, staat de Tjepkema’s molen. Die bijnaam komt door Johannes Melis Tjepkema, de eerst molenaar die er in slaagde zijn brood te verdienen met het runnen van de molen. Ironisch natuurlijk als je zelf het belangrijkste ingrediënt voor brood maakt. Je kan er nog steeds lekkere broodmixen kopen om vers brood van te bakken. Proef zo de eigen welgelegen broodmix. Warm uit de oven. 

Frambozen van Fruithof de Struikrover

De markt op, bij de boer langs of het gewoon zelf maar van de boom plukken. Bij de Struikrover mag het. Op een steenworp afstand van Wolvega vind je deze zelfpluktuin in Oldeholtpade. Op het terrein - van anderhalve hectare – telen ze op biologische wijze diverse soorten bessen en ander fruit. Pluk heerlijke aardbeien, gezonde blauwe bessen of geniet van zelf geplukte frambozen, bramen en kersen. Pluk de dagschotel.

Santana’s van Biologisch fruitbedrijf Lauwershof

De Lauwershof is een klein biologisch fruitbedrijf. In de zware zeeklei vlakbij de Waddenzee telen ze pruimen, frambozen, rode bessen, kruisbessen, zwarte bessen, bramen, appels (o.a. Santana, een heerlijke appel die ook geschikt is voor mensen met een appelallergie) en peren. Het hele jaar door staan er ook zelfgemaakte producten in de verkoop: siropen, sappen en jams. Alles wordt verbouwd in de zoute, Friese wind. 

Wortelen van Natuurtuin ’t Hummelhûs

De natuurtuin in Oudehorne verbouwt meer dan 140 verschillende onbespoten groente- en fruit gewassen. Interessante technieken helpen zonder bestrijdingsmiddelen te kunnen verbouwen. Elk jaar wisselen de gewassen waardoor ongedierte geen kans krijgt. En kikkers en padden helpen een handje door zoveel mogelijk ongedierte op te eten. Het water om de tuin zorgt ervoor dat ze hier met alle liefde komen.

Bosje bloemen van Kloostertuin Oosterbierum

In Oosterbierum kom je langs voor bloemen, groente, fruit en voor de gezelligheid natuurlijk. De dorpstuin heeft een sociale zomerfunctie. Je mag er vooral meedoen: tuinieren, plukken, koffie, thee of fris komen drinken. De Kloostertuin is alle dagen tussen zonsopgang en zonsondergang open voor publiek.

Asperges van Gaast’sperges

Sinds 2015 telen Jelmer en Jetske Albada met passie biologische asperges op een stuk land in Gaasterland. Vanaf half april tot 24 juni oogsten ze met de hand de asperges. Te laat dit jaar dus. Maar we krabbelen het in de agenda voor volgende voorjaar. Want dit moet je even proeven. Tijdens het aspergeseizoen staan Gaast’sperges langs de weg te koop.

Zeeaster van Hooglands zeegroenten

Roelof Hoogland is gespecialiseerd in het natuurlijk kweken van zeegroenten. De groente groeit op kwelders aan de rand van de waddenzee. Ze liggen buiten de dijk die kwelders, de zee overspoeld ze dus regelmatig. De groente haalt er zijn licht zilte smaak vandaan. Zeeaster is bij veel mensen niet erg bekend, maar koks gebruiken het graag bij (Fryske)vis, pasta, (Gaast)asperges en lamsvlees (De Sweach). Je kan dus eindeloos combineren met de heerlijke streekproducten.

Honing van Imkerij de Delleburen

Naast de bekende vloeibare honing hebben ze bij Delleburen de crèmehoning of pastahoning. Die is niet doorzichtig, goed smeerbaar, loopt niet van het mes af en heeft vaak een uitzonderlijk zachte smaak. Ze bereiken deze kwaliteit door vloeibare honing te enten met fijn gekristalliseerde honing en gedurende een aantal dagen enkele keren per dag te roeren.

IJsko van IJsboerderij Boereiis

Op de ijsboerderij tussen Terherne en Akkrum maken ze sinds 1999 mensen blij met heerlijk vers roomijs. Met verse melk van eigen ‘ko’ (koe) en Italiaanse grondstoffen maken ze op ambachtelijke wijze ijs. En de Friese koe die melk geeft voor dat ijs, dat is dus een echte ijsko. Het hele jaar door is er keuze uit verschillende soorten ijs, waaronder ook sorbetijs en suikervrij ijs. 

Bolletje boerenjongen van IJsboerderij Margje 24

Ook bij Margje 24 is het ijs gemaakt van melk van eigen koeien. Omdat vers ijs echt het allerlekkerste is en ze altijd ijs van topkwaliteit willen scheppen, kiezen ze voor nuchtere smaken die iedereen kan waarderen. Daar heb je de nuchtere Fries al. Ze verkopen deze smaken in de ijssaloon bij het melkveebedrijf en in de ijssalons van Leeuwarden en Sneek

Wylde Fryske Lel van Fryske Fisker

Met zoveel meren, sloten en zeewater in Friesland, kan vis natuurlijk niet ontbreken. Het merk van de bond van veertien binnenvissers in Friesland maakt zich sterk voor duurzaam herstel van de palingstand, een gezonde toekomst van de Friese binnenvisserij en goed natuurbeheer op het water. Lekker voor ons, want ze brengen als Fryske Fiskers verantwoorde vis op de markt die je bij 5 verschillende vissers, vers op kan halen. De Friese binnenwateren hebben de lekkerste paling; de Wylde Fryske Lel. Dus daar kun je zeker mee thuis komen.

De boodschappenmand zit lekker vol, dus snel de keuken in en een heerlijke Friese maaltijd kokkerellen.  

Bekijk hier de streekproducten routes